Lakodalom 2.


 

A kérést követő héten, a lehetőleg vasárnap este volt a kézfogó. A közeli rokonságot hívták meg a lányos házhoz. A vőlegény rokonsága a jövendőbeli násznagy, a ’körösztapa’ vezetésével érkezett.  „..Muzsikaszó, meg olyan ételek-italok voltak, mint a lakodalomban…” Reggelig mulattak. A gyűrűt a keresztszülők közösen vették meg.  Kitűzték az esküvő végleges napját, ez általában kedden, csütörtökön, vagy szombaton volt. A pénteki napot szerencsétlennek tartották.  Csak az 1950-es évektől tartottak vasárnap esküvőt.
A lakodalmak ideje többnyire az október és a farsang voltak, de kora tavasszal és elvétve májusban is tartottak esküvőt.
Az 1950-es évekig Nádasdladányban történt az esketés: délelőtt volt a polgári esküvő két tanú jelenlétében, majd utána került sor az egyházi szertartásra.
A lakodalom előtt 2-3 héttel hívták meg a vőfélyek a vendégeket az esküvőre, a meghívásnál az egyik vőfély a menyasszonyt , a másik a vőlegényt képviselte. A vőfélyeken az

 1950-es évek elején még a hagyományos sötétkék posztóruha, ezüstgombos lajbi volt, fehér sifonból való „mizlis” inggel. A kabát egyik zsebéből fehér alapon kivarrott, a másikban apró hajtásokba szedett bécsi piros kendő volt.
Kis karimájú, ún.” gyenei kalap”-jukon piros szalag díszlett, a kalap jobb oldalára rezgő tükörrel, piros-kék üveggolyóval díszített nagy bokréta került.
Kezükben rozmaringgal, színes papírvirágokkal díszített vőfélybotot vittek. A vőfélybot nádpálcából volt. Mielőtt elindultak volna hívogatóba a vőfélyek, „.. hogy ne legyen csupasz a vőfélybot, már odahaza egy-két szalagot kötöttek rá..” Az előzetesen összeállított névsor szerint jártak végig a házakat: bebocsátást kértek, majd versben hívták meg a gazdát és a családját, hogy vegyenek részt a lakodalomban. A vőfélyeket nagy szeretettel, ünnepélyesen várták, és mindenütt megkínálták tojással kolbásszal borral. A lányos házaknál különféle színű és nemzeti selyemszalagot készítettek elő, ezek

a vőfélyek botjaira kötötték, ezzel is jelezve, hogy köszönik a meghívást és ott lesznek a lakodalomban. Ha nem kaptak a legények selyemszalagot, akkor levették a lányok fejéről a kendőt és azt kötötték a kalapjuk mellé.

A lakodalom előkészítéséhez tartozott a vőlegény és a menyasszony részéről a vőfélyek, nyoszolyólányok és a nyoszolyóasszonyok kiválasztása. A főszakácsnékat egy hónappal előtte hívták meg a lakodalomra. A főszakácsnék mindkét helyen nagy tapasztalattal rendelkező, felelős irányítói voltak az előkészületeknek.
Rendszerint egy héttel a lakodalom előtt kezdték meg a mintájukat. Bérük egynapi kukoricaszedés napszámának felelt meg. A rokonság köréből 10-20 asszony volt a segítségükre a főzésben sütésben. A rokonok természetesen nem kaptak napszámot, de a lakodalmi előkészületek alatt ellátták őket étellel itallal, és a lakodalom után reggelen az ő számukra csomagolták be a sültek, sütemények javát.

Az esküvő előtt 2-3 nappal a vőfélyek megismételték a verses meghívást.
A meghívottak ezzel egy időben kezdték a lakodalomhoz szükséges ételeket a menyasszonyos illetve a vőlegényes házhoz vinni. PL ha szombaton volt a lakodalom, akkor kedden készítették a száraz süteményeket, amit csütörtökön a többi nyersanyaggal együtt vittek el: szakajtóba tett 50-100 tojással, fehér ruhába kötött 2-3 kg liszttel, 1-2 tyúkkal együtt.






1  2  3