Jenő település

- Nyugat-Mezőföld északi részén, útfaluból kialakult, többutcás, szalagkertes település. A község központi belterülete feltöltött pleisztocén eróziós völgyben fekszik 169 m tengerszint feletti magasságban
  - A község nevének eredetét illetően a vélemények megegyeznek abban, hogy nem a Jenő személynévből származik, hanem az ómagyar törzs itt megtelepedett töredékének emlékét őrizte meg. A község első okleveles említést 1257-ben találjuk Villa (falu) Jenev alakban. Egy 1263-as oklevélben Villa Jenev néven szerepel. A török hódoltság előtti falu a XVIII: században lakatlan puszta, 1770-től 1861-ig Nádasdladányhoz tartozott. 1861-től kisközség a székesfehérvári járásban, 1950-ben önálló tanácsú község lett.  - 1954: a népi együttes létrejötte. A jenői népszokások gyűjtését az 1950-es években kezdték el. 1954. július 4-én "jenői népművészeti napokat" tartottak, melynek kiemelkedő eseménye volt a 30 párból álló tánckar bemutatkozása

Ground Ferenc (1907) : Megüzenem a kaposvári uraknak / 1965 Jenő

(lakodalmas, üveges tánc, gyors csárdás, férfiak tánca, asszonyok tánca, papok tánca), továbbá citera és szólóénekek bemutatása. A jenői viselet az 1950-es években még az "élő hagyományok"-hoz tartozott:  - a lányok jenői szabású rózsaszín brokátselyemből készült ruhát viseltek, a férfiak mizlis elejű inget, ezüstgombos lajbit, sötétkék ellenzős nadrágot, kemény szárú csizmát és keskeny karimájú "gyenei" (jenői) kalapot viseltek. A község lakóinak a legutóbbi időkig sajátos népszokásai, táncai voltak, népviseletük több darabját az István Király Múzeum néprajzi gyűjteménye őrzi, az asszonykórus napjainkban is viseli.

  - A település megközelíthető közúton: a 7-es úton Polgárdiig, onnan tovább északra, vagy Nádasdladány központjában letérünk délre. Vezetékes ivóvízzel ellátott lakások: 90%. Vezetékes gázzal: 75%. Burkolt (portalanított) utak: 100%. Szennyvízcsatornával ellátott lakások: 50%. Intézmények: általános iskola, Óvoda, művelődési ház, sportpálya, orvosi rendelő, gyógyszertár, fogorvos, egészségház.
  - A római katolikus templom 1995-1999 között épült, építését a veszprémi érsekség irányításával az önkormányzat a helyi lakosság, a hazai és külföldi hívek támogatása segítette. Az építkezés irányítója Nagy Károly plébános volt. 1999. november 6-án munkás Szent József tiszteletére dr. Márffy Gyula veszprémi érsek szentelte fel. A milleneum tiszteletére a 2001. évben emlékpark, játszótérrel pihenőpark épült.
  - A község nevezetessége a kőkereszt, melyet a jenői szőlősgazdák emeltek 1832-ben.  


 

Jenő település, és az Önkormányzat új hivatalos oldala itt
www.jeno.hu










Kisfalumban - Körmendi Gitta versei

















A település oldalát, a fenti pontokról keresték fel

Database of ZIP Codes
Utolsó 100 látogató a térképen